Va de citacions bibliogràfiques…

WorldCat

Ben cert és que cada vegada són més els treballs que ens lliuren els nostres estudiants en el marc d’aquesta novedosa “avaluació continuada”. I molts d’aquests treballs duen -o haurien de dur- la corresponent bibliografia ben citada. Però molt sovint em trobo que per més que els estudiants han arribat a la Universitat havent fet un “treball de recerca” obligatori a batxillerat, aquesta bibliografia fa veritable mal als ulls. Els alumnes s’excusen, diuen que mai ningú (?) els hi ha ensenyat, però ara mateix crec que és més un problema de deixadesa i mandra que no pas d’una altra cosa.

No cal dir que hi ha bones guies disponibles a la nostra biblioteca i també bones aplicacions que ens ajudaran a deixar la nostra bibliografia ben presentada. En el cas de la Universitat de Barcelona, com moltes altres universitats, s’imposa Refworks que, tot i sent un excel·lent gestor bibliogràfic en línia és, al meu entendre, massa complicat per a estudiants dels primers cursos acadèmics.

La meva recomanació per a estudiants novells és WorldCat, un recurs en línia fàcilment implementable dins de qualsevol assignatura del Campusvirtual-UB. WorldCat és un catàleg mundial de continguts que dóna servei a moltes biblioteques de tot el món, entre altres la nostra. Actualment té 1,5 bilions (bilions anglesos!) d’elements catalogats i, òbviament, qualsevol llibre o revista amb codi ISBN o ISSN, respectivament. Entre moltes altres magnífiques funcions (també accedeix de manera transparent a la nostra biblioteca si accedim des de la universitat!), WorldCat permet fer citacions bibliogràfiques amb un sol clic i dins un entorn totalment web 2.0. Els formats de sortida que es poden escollir són els més habituals: APA, Chicago, Harvard, MLA i Turabian… i un cop obtinguda la cita només cal copiar i enganxar en el treball original. També es pot fer una bibliografia sencera si prèviament ens hem creat un compte (gratuït) i hem fet una llista. Us deixo un vídeo on es mostra com fer-ho.

Enguany ho he provat (i exigit) als meus estudiants de primer, i els hi he deixat com un recurs disponible directament al Campusvirtual (“bloc” en terminologia Moodle). Us deixo el codi aquí per tal que si algú ho vol aprofitar només li calgui copiar i enganxar.

He de concloure que mai havia vist una bibliografia dels estudiants… tan ben citada!!

One Reply to “Va de citacions bibliogràfiques…”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s