Un somni de futur fet present: Google Goggles

Google gogglesFeia temps que havia sentit a parlar de Google Goggles, però fins fa pocs dies no havia tingut la possibilitat de veure’l treballar en primera persona. Per als qui encara no el coneguin, Google Goggles (vaja nom!) és un servei de Google disponible per a telèfons mòbils equipats amb Android o iPhone que permet reconèixer qualsevol objecte mitjançant fotos realitzades amb el mòbil i retornar amb temps real resultats de cerca i molta informació relacionada. En l’actualitat aquest sistema reconeix, amb pocs errors, llocs turístics, obres d’art, logos, monuments, text (amb traducció a 17 idiomes), vins, revistes i llibres, entre altres molts més objectes.

Des del meu punt de vista, Google Goggles és una mena de somni en forma de pel·lícula de ciència-ficció. N’hi ha prou fer una foto des de l’aplicació de Google perquè immediatament el sistema reconegui el motiu i ens n’ofereixi molta informació. Una enorme enciclopèdia a la nostra butxaca! Alguns exemples aplicats a la meva disciplina: fotografiar una flor i que ens doni la seva entrada a la Viquipèdia; un compost químic i que ens ofereixi en un plis-plas totes les seves característiques; la marca d’un medicament i que ens ofereixi el prospecte sencer; o fins i tot d’un llibre i ens mostri la informació recollida a Google Books o a on podem comprar-lo. Infinitat de possibilitats! I amb tecnologies com aquestes, no es trigarà massa anys a treure la foto d’un col·lega i Facebook o Google (el que arribi primer) ens atorgui una biografia més o menys completa o fins i tot el seu currículum.

No és cap descobriment que Google Goggles és, doncs, una aplicació amb un potencial increïble en la nostra docència, però que, tot i estar en funcionament, té molt a millorar. I doncs, perquè ja està disponible???  Sembla ser que el motiu rau en que els enginyers de Google consideren que amb les nostres proves ajudem a  generar una millor base de dades i, en definitiva, a aconseguir millorar ràpidament el propi sistema.

Aquesta eina té immenses possibilitats i un ús incommensurable.  Malgrat que ara té encara un munt de limitacions, la potència de càlcul de que disposa Google (fixeu-vos en les cerques en temps real que actualment ja incorpora el cercador!) farà que ben aviat sigui possible reconèixer qualsevol mena d’objecte que Google tingui emmagatzemat d’alguna manera.

Espectacular per als usuaris i un món ple de possibilitats per a les universitats. Anem-hi pensant!

I el vídeo oficial per fer-ne un tast

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s