Un editor d’equacions i LaTeX col·laboratiu? Altre cop Google Docs!

Sovint, fent cursos de formació al professorat UB, m’he topat amb la clàssica pregunta: algun editor LaTeX per a fer fàcilment formules matemàtiques, equacions i altres símbols? El propi Moodle del Campus Virtual UB en el seu editor ara ja n’incorpora un i, a més,  hi ha prou solucions a l’abast de totes les necessitats, però l’altra dia va sortir una altra demanda prou curiosa: un editor amb capacitat de formulació matemàtica que es pogués “compartir” en temps real. La solució proposada -una pissarra virtual- em va semblar exagerada. La proposta que vaig oferir altre cop la vaig trobar en Google Docs que té un editor d’equacions prou senzill, però a la vegada potent. Estan disponibles els símbols i caràcters necessaris per a expressar la majoria de les equacions matemàtiques, lletres gregues, una àmplia gamma de símbols matemàtics, fletxes i operands. L’equació s’insereix com una imatge i per modificar o esborrar la imatge, només cal ressaltar-la amb el ratolí i apareixerà una finestra preguntant si l’usuari vol editar o eliminar la imatge. Com qualsevol imatge, també pot ser ampliada o reduïda. D’altra banda, si un usuari està familiaritzat amb el codi LaTeX, aquest codi es pot escriure directament en l’editor d’equacions de Google Docs. LaTeX és un llenguatge de marques estàndard molt utilitzat per a la creació de fórmules. Aquest codi LaTeX es traduirà per l’editor d’equacions de Google Docs en imatges i símbols i pot ser molt útil quan hi hagi necessitat d’afegir més arranjaments o matrius a un document. També cal recordar que Google Docs disposa d’una gran biblioteca per insertar caràcters especials de tota mena. Finalment, el document pot ser exportat a Microsoft Word o qualsevol altre format acceptat.

Esmentar, també, LaTeX Lab que és una implementació de codi obert d’una xarxa basada en l’editor de LaTeX per a Google Docs. La integració amb Google Docs s’aconsegueix a través de Google Data API de manera molt efectiva i sense problemes. La potencia que es dona aquesta solució és molt més important que l’editor d’equacions, però també n’augmenta la seva complexitat per a ser utilitzat per estudiants.

Resumint, Google Docs implementa (i/o pot integrar) un editor LaTeX i de fórmules matemàtiques senzill pels estudiants o professors que desitgin col·laborar en un mateix document. Un vídeo, com sempre, val més que mil paraules.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s